Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Ouderen en mensen met een neurologische aandoening zoals een beroerte ervaren vaak problemen met het lopen en de balans. Dit leidt vaak tot een hoger valrisico met verwondingen of zelfs botbreuken als gevolg. Het Radboudumc doet daarom onderzoek naar balanstraining voor deze groep en zoekt hiervoor deelnemers.

“Balanstraining is nuttig omdat mensen bijvoorbeeld leren hoe ze een val kunnen voorkomen door een goede stap te maken. Het zorgt er ook voor dat de angst om te vallen afneemt. Daardoor helpt balanstraining om het valrisico te verminderen. Er bestaan al goede programma’s voor het trainen van de balans, maar daarvoor moet iemand naar een revalidatiecentrum of een fysiotherapiepraktijk komen. Dat kan voor mensen erg inspannend zijn”, aldus Radboudumc.

Het Radboudumc en de Universiteit Twente ontwikkelen daarom een nieuwe game waarmee mensen thuis hun balans kunnen trainen. “Het doel is dat ze hierdoor minder vaak vallen en zelfstandig kunnen blijven leven. Met deze innovatieve game kunnen mensen thuis hun stapbewegingen als reactie op virtuele balansverstoringen oefenen. Denk hierbij aan stappen die in het dagelijks leven nodig zijn om een val tijdens het struikelen of uitglijden te voorkomen. De eerste versie van deze game is nu klaar om getest te worden.”

Met het balansonderzoek wordt gekeken of de game leidt tot betere stappen na plotselinge balansverstoringen. Tijdens het onderzoek staan deelnemers daarom op een platform dat plotseling beweegt. Om échte vallen te voorkomen zijn deelnemers altijd gezekerd met een veiligheidstuigje. Alle bewegingen worden tijdens het onderzoek nauwkeurig vastgelegd.

Deelname onderzoek:

Voor het balansonderzoek zoekt het Radboudumc deelnemers tussen de 55 en 75 jaar oud die in het afgelopen jaar één keer of vaker zijn gevallen. Deelnemers komen één keer langs bij het Radboudumc voor een onderzoeksessie van maximaal twee uur. Verder hoeven deelnemers niets te doen. Het onderzoek vindt plaats in maart, april en mei 2023 en reis- en parkeerkosten worden vergoed.

Meer informatie is te vinden op radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/heroes

Ben je 55 plusser en wil je meedoen aan dit nieuwe balansonderzoek? Reageren kan hieronder.